5 Bästa Dans Simulator Spelen

Dansspel har funnits sedan 80-talet men slog stort särskilt i slutet av 90-talet när Dance Dance Revolution (DDR) kom till arkaden runt om i världen. Sedan dess har det kommit och gått flera spel i rytmgenren där målet går ut på att följa mönstret på skärmen med fötterna.

Flera av dessa spel har lyckats slå lika stort om inte större än DDR genom tillgång till hemkonsoler och kameror, snarare än en dansmatta eller platform. Känner man då för att stanna hemma en kväll och dansa framför TV:n istället för att gå ut så har vi samlat de fem bästa dansspelen utan särskild ordning.

Just Dance 2009-2023+ | Ubisoft

Det allra första Just Dance släpptes till Nintendo Wii och använde sig av rörelsedetektorerna i Wii-kontrollerna för att läsa av hur en dansare rörde sig. Sedan 2009 har Ubisoft släppt åtminstone ett Just Dance spel per år med fokus på Nintendo-versionen. Spelet var dessutom en gren under OS i e-sport tidigare i år, till stort åtlöje av e-sportmarknaden då spelet kunde vinnas genom att sitta på golvet och vinka med armarna.

Olympiska Spelen hade en så dålig idé om vad e-sport var att inte ens betting hos casino online brydde sig om att täcka händelsen. Spelet uppmuntrar däremot ordentligt dansande och är ett roligt spel för både stora som små.

Dance Central 2010-2019 | Harmonix

Dance Central var Microsofts svar till Just Dance och släpptes till Xbox 360 samtidigt som Kinect-tillägget till konsolen. Tack vare att Kinect-kameran kunde läsa av hela dansarens kropp så kunde man nu äntligen följa en riktig dansstil i ett dansspel.

Harmonix och Microsoft valde 2014 att istället för att släppa ett nytt spel varje år som Just Dance gjorde, skulle de gå över till att istället göra nya populära låtar tillgängliga allt eftersom i ett och samma spel: Dance Central Spotlight. 2019 släppte Harmonix även en ny version till Oculus VR.

Beat Saber 2019 | Beat Games

När VR höll på att gå ner i popularitet så bestämde sig två slovaker att göra ett rytmspel i VR. Spelet släpptes 2019 och är främst inte ett dansspel, men många spelare märker snabbt att för att kunna klara av låtarna i spelet på svårare nivåer behövs mer rörelser – rytmiska rörelser. Detta har lett till många videor online där mästarna dansar igenom låtarna i takt till musiken. Spelet finns numera till varje VR-set, inklusive Playstation VR.

Stepmania 2001-2016/2018 | Chris Danford

Stepmania var programmerad att vara en snarlik kopia av DDR och släpptes 2001 som öppen programvara under MIT-licensen. Tack vare programmeraren Chris Danford har det gjorts åtskilliga dansspel, särskilt arkadspel, genom åren. Spelet gjordes främst för att DDR inte fanns tillgängligt till PC eller Mac men nu kunde man koppla vilken dansmatta som helst till en dator och spela.

Projektet har ständigt utvecklats under årens gång och hade sin senaste version släppt 2016, med en beta av nästa version släppt 2018. Stepmania största fördel är att det har funnits så länge och har så stor följarskara att det finns tusentals olika tillägg till Stepmania, till och med kamerafunktionalitet.

Dance Dance Revolution 1998-2022 | Konami

Sist och långt ifrån minst har vi klassikern Dance Dance Revolution, inom Europa även kallat Dancing Stage, utvecklat och utgivet av Konami 1998 som ett arkadspel. DDR var inte först, men ses som den största influensen bland dansspelen.

Med sin revolutionerande dansplatform blev DDR populär världen över och det är än idag det populäraste dansspelet inom e-sport, vilket var en av anledningarna att folk blev besvikna när OS istället valde Just Dance. Under åren har DDR släppt åtskilliga nya titlar med ett flertal till konsoler tillsammans med en dansmatta man kunde ha hemma, men har inte fått någon hemversion sedan 2011 med DDR Hottest Party 4 till Playstation 3 och Xbox 360, och DDR Hottest Party 5 till Nintendo Wii. Den senaste DDR-arkaden var DDR A3 som släpptes till arkadhallar världen över 2022.

dance dance revolution 19982022

Lämna en kommentar