Lär dig dansa Bachata!

Den fascinerande danskulturen i latinamerika bjuder på många populära danser som dansas runt om i världen. Bachata är den sensuella pardansen känd för sina höftrörelser. Vart kommer bachata ifrån och hur går grundstegen i denna dans till? Vi lär dig dansa bachata!

Vad är Bachata?

Bachata är en musikgenre och dans som komemr från Dominikanska republiken. Bachata betyder fest eller gatufest och musiken till denna typ av dans består av fem specifika instrument som är bas, bongo, guira och två gitarrer – requinto och segunda.

Bachata dansas i par, ofta en man och en kvinna och de karakteristiska egenskaperna hos dansen är att man har en nära placering till varandra med svängande höfter och mjuka kroppsrörelser. Med fjädrande rörelser och böjda ben i knäna rör man sig på dansgolvet tillsammans i en måttlig rytm. Takten består av tre steg och på det fjärde steget flyttar man höften och går framåt. Då bachata är en mer sensuell dans än exempelvis kizomba och salsa är den inte lika teknisk och ofta lättare att lära sig. 

Bachatas historia

Bachata började dansas under 1930-talet i Dominikanska republiken som ett sätt att koppla av och lindra den stress som landet befann sig i. Landets ekonomiska instabila situation tillsammans med den ökade brottsligheten gjorde att invånarna började förlita sig på varandra istället för politikerna för en bättre framtid. Bachatan började synas på gator och tog, i lokaler och i barer där lokalbefolkningen uppmuntrade varandra att glädja över det lilla, och till en början var dansen en symbol för fattigdom och låg utbildning.

Med flera kända sångare som uppmärksammade dansen fick den till slut sitt erkännande och en plats i finrummen.

Olika Bachata stilar

Det finns idag tre olika utmärkande stilar av bachata – Dominikansk bachata, urban och modern. Det finns dessutom flera uppstickare som sensual bachata och bachata fusion. Den Dominikanska bachatan är mest traditionell i hemlandet, men mindre känd rumt om i världen. Här dansar man med en känslomässig attityd med nästintill alla rörelser med den nedre delen av kroppen med mycket midja och höfter.

I Europa är det den urbana bachatan som är mest populär och utspridd. Denna dansstil är bäst för nybörjare av dansen då höftrörelserna och midjerörelserna är lätta med ett fåtal steg. Den moderna bachatan harinslag av hiphopelement och syns idag oftast på nattklubbar.

Grundläggande steg för nybörjare

När du ska ta din första kurs i bachata är det en god idé att först lära dig att bemästra de grundläggande stegen själv innan du börjar dansa med en danspartner. Du behöver inte ta bachatalektioner för att lära dig denna dans, men det underlättar om du vill bli guidad och lära dig dansen snabbare. Idag hittar du de olika typerna av bachata på flera dansskolor i både Stockholm och Göteborg, där du kan välja mellan de olika bachatastilarna.

  1. Det mest grundläggande steget är att höger knä hålls böjt där vikten överförs till vänster sida av kroppen. Ta sedan ett steg åt höger sida och flytta din vikt på samma sätt. För att underlätta vid alla rörelser rekommenderas det att räkna högt när du dansar.
  2. Efter detta kommer vi till fram och tillbaka rörelser. Vänster ben bör vara i stationär position. Det högra steget tas framåt, och det vänstra benet står still. Denna rörelse bör åtföljas av rörelser i höfterna.
  3. Det svåraste momentet är det som kallas för svängen. Du börjar med att blicken riktas rakt fram. Ta ett steg med höger fot åt sidan, samtidigt som hela din kropp vrids åt samma håll. Sväng sedan i cirka 90 grader med benen axelbrett isär, där vänster lår stiger något och din betoning läggs på tån. Sedan gör du samma sväng på vänster ben för att återgå till startpositionen. Nu har du tonvikten på den höjda högra höften och det böjda knäet. Upprepa samma åtgärd, men åt andra hållet.
  4. En åtta rörelse består även till grundelementen, men med ökad komplexitet. Detta betyder att höfterna rörelse bör utföras som att rita en åttasiffra. Då behöver även vikten också flyttas från vänster till höger växelvis.
  5. Tvärstegen betyder att benens rörelser utförs så att det ena benet följer efter det andra. Kroppsvikten rör sig beroende på den aktiva sidan i mjuka sensuella rörelser.

Lämna en kommentar