Salsa recept – några olika salsor – inte bara en dans

”Salsa” betyder bokstavligen ”sås” och omfattar en mängd olika former. När de flesta av oss talar om ”salsa” syftar vi vanligtvis på en röra som görs med tomater, lök och chili.

I takt med att konsumenternas efterfrågan på salsa ökar blir den bokstavliga översättningen alltmer tillämplig. Såser finns i överflöd. Vissa innehåller ingredienser som vanligtvis inte förknippas med salsa: papaya, mango, mjölbananer och majs.

Salsa är ett hälsosamt tillägg till en balanserad kost. Såserna är kalorisnåla och innehåller lite eller inget fett. Många av ingredienserna bidrar med vitaminer och mineraler. Tomater, chili och koriander innehåller vitamin A och C. Vissa ingredienser, som tomater, bidrar med kalium och lykopen.

Salsa har olika namn, recados, moles, mojos, recaitos, chimmichurris eller sofritos, men alla ger värme och ger mat en extra krydda.
Salsor hälls över ägg, fajitas, fisk- och skaldjursgrytor, kokt potatis, grillat nötkött och grillad kyckling, används som dip till tortillas, tacos och bröd och som pålägg till quesadillas, enchiladas eller antojitos (snacks).

Salsor kan serveras kokta eller färska och kallas salsa cruda, salsa fresca eller salsa verde. Färska salsor görs med tomatillos, avokado, färska gröna chilifrukter, kryddor och limejuice, medan kokta salsor görs med rostade tomater, kryddor och torkade röda chilifrukter. De kan vara mjuka eller grova, tjocka eller tunna, milda eller starka.

Salsa recept

Het salsa

Recept - Het salsa

Ingredienser

  • 1 st gul lök(ar)
  • 2 st vitlöksklyfta(or)
  • 2 st röd chilifrukt
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 msk limesaft
  • 1 msk honung
  • 1/2 tsksalt
  • svartpeppar
  • 1 kruka Koriander, (eventuellt)

Gör så här

  1. Skala och tärna löken. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skölj och skär chilifrukterna på längden och ta ut kärnor och de vita, starka hinnorna. Finhacka.
  2. Koka upp alla ingredienser i en kastrull och låt puttra i en kvart på låg värme. Hacka koriandern och lägg i, låt puttra i ytterligare någon minut.
  3. Servera salsan kall eller varm.

Tomatsalsa recept – Klassisk tomatsalsa

Ingredienser

Recept - Tomatsalsa - Klassisk tomatsalsa

6 portioner

  • 6 tomater
  • 1 liten gul lök
  • 1 – 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk brun farin
  • 1/2 – 1 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1/2 dl strimlad basilika

Gör så här

  • Skölj och halvera tomater. Gröp ut kärnorna, som kan sparas i kylskåpet i en burk med lock och användas i gryta eller soppa.
  • Tärna tomatköttet smått. Skala och finhacka gul lök och vitlöksklyftor.
  • Blanda olivolja med rödvinsvinäger, brun farin, salt och grovmalen svartpeppar i en skål. Vänd ner tomater och lökhack.
  • Ställ kallt ca 1 timme. Vänd ner strimlad basilika.

Taco salsa – recept

Salsa recept - Taco salsa

Ingredienser

  • 2 -3 mogna röda tomater
  • 1/2 silverlök
  • En kruka färsk koriander
  • 1 st färsk Lime (juicen)
  • 1 st röd chili
  • Salt och peppar

Gör så här

  • Finhacka silverlöken och lägg det i en skål
  • Skölj, tärna tomater fint och blanda ihop det med silverlöken
  • Lägg i den finhackade koriandern och pressa över lime
  • Blanda i 1/4 del mycket finhackad chili
  • Rör ihop alla ingredienserna i skålen och smaka av med salt och peppar
  • Klart att servera

Hemmagjord salsa – gör egen salsasås

Salsa recept - Hemmagjord salsa - gör egen salsasås

Ingredienser

  • 2 stora tomatrer
  • 1 liten gul lök eller några schalottenlökar
  • 1 röd chilli
  • 1 näve färsk koriander
  • 1 lime
  • 1 skvätt olivolja
  • Salt + Peppar

Gör så här:

  • Hacka tomaterna i ganska små bitar.
  • Hacka lök och chilli fint. (Smaka på chilin innan du blandar i den så den inte är för stark)
  • Hacka koriander.
  • Blanda ihop tomater med chilli, lök och koriander. Ringla över en skvätt olivolja och pressa i lime.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Låt stå i kylen så länge som möjligt innan servering.

Recept på snabb Chunky salsa

Salsa recept - snabb Chunky salsa

Ingredienser

  • 400 gram krossade tomater
  • 1 msk neutral olja
  • 1 st riven vitlöksklyfta
  • 1/2 st grön paprika
  • 1/2 st jalapeno
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 nypa salt

Instruktioner

  • Hacka grönsakerna i lagom stora bitar (som du föredrar) och fräs hastigt i matoljan
  • Tillsätt krossade tomater, vitlök och sambal oelek
  • Låt koka upp i 10 minuter och smaka av med salt. Låt svalna

Nu snackar vi salsa

Capsicum (KAP-si-kum) – chilisläktet; alla växter som producerar chilifrukter, själva chilin.

Koriander (sill-AHN-tro)-bladen av örten koriander; de används flitigt i mexikansk matlagning och är vanligtvis en ingrediens i salsa. Termen koriander används ofta omväxlande med termen koriander. Koriander kallas också kinesisk persilja.

Picante (pee-KAHN-tay) – bokstavligen ”het och kryddig”. Amerikaner känner i allmänhet till picante-sås som en tunnare version av salsa.

Salsa (SAL-sah)-litterärt ”en sås”. I USA kallas salsa fresca vanligen för salsa.

Salsa cruda (CROO-dah)-litterärt ”okokta salsa”. Liksom salsa fresca görs denna salsa med okokta ingredienser.

Salsa fresca (FRES-kah) – bokstavligen ”färsk sås”, vilket syftar på de okokta ingredienserna. Salsa fresca är det som amerikaner vanligtvis kallar salsa, med huvudingrediensen tomater, chili och lök som huvudingrediens.

Salsa rojo (Ro-jo)- bokstavligen ”röd sås”. Den röda färgen kommer från en bas av tomater.

Salsa verde (VAIR-day) – bokstavligen ”grön sås”. Såsen är vanligtvis gjord av tomatillos.

Tomatillo (toe-ma-TEE-yo)- trots sitt missvisande namn är det inte en sorts tomat. Den är en släkting till krusbäret och är en syrlig grön frukt med ett pappersskal som används för att göra salsa verde.

Lämna en kommentar