Salsadansens historia, ursprung, rörelser, dansare och tävlingar

Salsadansens historia – Ordet salsa har sitt ursprung i en sång från 1933 av kompositören Ignacio Pinerio. Titeln, ”Echale Salsita”, betyder översatt ”krydda den lite”. Den här korta guiden ger en introduktion till ursprung, historia och aktuella trender i den spännande och exotiska världen av salsadans.

Salsans historia

Salsadansens korta historia och ursprung är att den ursprungligen utvecklades till en särskild stil på 1940-talet och kommer från en tradition av latinska dansstilar som går tillbaka till början av 1900-talet. Den är starkt influerad av afrokubanska traditioner och dansstilar som mambo, guaguanco och danzon. I takt med att människor flyttade till nya platser och assimilerades till nya kulturer utvecklades salsa till nya stilar. Några av dagens mest populära former av salsa inkluderar stilar som influerats av kulturerna i New York, Puerto Rico och Los Angeles.

Grundläggande rörelser

Salsa kan vara lika flytande och passionerad som dansarna som utför den. Vissa dansare föredrar att hålla sig till koreografi medan andra väljer en freestyle-strategi. Det finns dock några allmänna principer som styr de flesta salsadanserna. Typiskt sett tar dansarna tre steg inom varje takt på fyra takter i sången. På ett av de fyra takterna kan dansarna sparka, vrida eller knacka med fötterna. Överkroppen hålls vanligtvis ganska stilla och dansarna rör sig främst från höfterna.

Populära stilar

I takt med att traditioner förändras och kulturer smälter samman fortsätter salsa att utvecklas. Stilar kan urskiljas genom element som fotrörelser, dansmönster, timing och dansarnas attityder. Nordamerikanska stilar som Los Angeles salsa och New York salsa bryter vanligtvis på första eller andra takten och dansarna kan uppträda i en linje. I latinamerikanska stilar som casino rueda salsa rör sig dansarna runt varandra i en cirkelform.

Berömda dansare

Med en så rik historia bakom de olika typerna av salsadans är det inte så konstigt att dansare från hela världen har satt sin prägel på traditionen. Bland de nordamerikanska stilarna har Joe Cassini, Albert Torres och Laura Canellias påverkat den tidiga Los Angeles-salsan avsevärt. Dansare som Liz Rojas, Janette Valenzuela och Joby Martinez bidrog också till att odla moderna inslag av salsa. Eddie Torres bidrog till att göra salsadansen i New York populär.

Berömda band och orkestrar

Salsadansen har en lång och rik historia, men dess framgång kan inte mätas utan att man tar hänsyn till musiken bakom föreställningarna. Ray Barretto, Roberto Roena, Eddie Palmieri och Johnny Pacheco bidrog till att grunda genren salsamusik och förde fram dess kraftfulla rytmer och beats till publik över hela världen. I dag fortsätter moderna artister som Tito Nieves, Group Niche och Cabijazz traditionen.

Aktuella rörelser och dansare

Salsa finns överallt idag när dansare värmer upp golven på nattklubbar, balsalar och utomhusfestivaler. Årliga festivaler som kallas Salsakongresser samlar dansare från flera städer för att fira salsadansen. Moderna salsadansare införlivar ofta rörelser som snurrar, lyfter och rullar från andra danstraditioner. Populära dansare som Christian Oviedo, Liz Lira, Luis Aguilar och Anya Katsevman ger goda exempel på moderna salsarörelser.

Tävlingar i USA och världen

World Salsa Federation, som grundades av dansarna Isaac och Laura Altman, började hålla världsmästerskap 2001. Det årliga evenemanget samlar dansare från hela världen för att fira sin passion. År 2005 skapade Albert Torres och Salsa Seven ett alternativt världsmästerskap i salsa. Detta evenemang, som blev The World Latin Dance Cup 2010, innehåller nu förutom salsa även latinska danser som bachata och cumbia.

Lämna en kommentar