Stockholms bästa stand-up klubbar! 

Stockholms humorscen är idag stor och fortsätter växa. Idag kan du gå på stand-up i princip vilken dag i veckan som helst. I huvudstaden hittar du allt ifrån mindre klubbar utan inträde för nykomlingar, till mer klassiska klubbar med etablerade komiker. Vi listar Stockholms bästa stand-up klubbar! 

Svensk stand-up 

Ståuppkomik är en relativt ny form av humor när det kommer till Sverige, och är starkt inspirerad av amerikansk stand-up comedy. Ståuppkomik står ut från annan svensk humor i det att det inte är ett återberättande av roliga historier eller baserad på dramaturgi. Ståuppkomik är inte helt manusbundet och skrivs även oftast av komikern själv utefter egna erfarenheter och situationer.  

Den första moderna stand-up klubben var Stand Up Comedy Klubben som grundades år 1988, och året därpå började man anordna stand-up komedin på Norra Brunn i Stockholm som idag är den äldsta stand-up klubben som fortfarande är verksam.  

Komiker som gjort stand-up populär 

Under 2000-talet fick stand-up scenen ett stort upplyft på grund av den tv-sända showen Stockholm Live, där både etablerade komiker och nykomlingar fick ge publiken skratt pä bästa sändningstid. Några av de mest etablerade komikerna i Sverige har även dem gett stand-up ett namn i Sverige med namn som bland andra David Batra, Måns Möller, Magnus Betnér, Petra Mede, Johan Glans, Özz Nujen, Babben Larsson och Robert Gustafsson. 

RAW 

RAW Comedy Club grundades år 2004 av den framgångsrika komikern Mårten Andersson. Sedan år 2012 kan du besöka RAW i Hilton Stockholms Slussens lokaler och sedan år 2020 har RAW även öppnat portarna i Göteborg. Sedan starten av RAW har Sveriges roligaste och mest lovande komiker uppträtt för full publik. 

På RAW kan du både äta middag innan showen och dricka drinkar i baren. Showen på RAW är uppdelad i två akter med en paus på 25 minuter där du även kan köpa dricka i baren till det att föreställningen startar igen. Åldersgränsen ligger på 18 år, eller 15 med vuxet sällskap och det är tillåtet att dricka alkohol i stand-up lokalen. 

Norra Brunn 

Norra Brunn är Sveriges äldsta stand-up klubb som fortfarande är verksam och är även den mest välkända. Denna anrika klubb var även inspelningsplats för tv-programmet Släng dig i brunnen som spelades in på 90-talet. Varje vecka kan du besöka Norra brunn och ta del av Sveriges mest kända komiker som uppträder för fullsatta platser.  

Här har namn som bland annat Henrik Schyffert, Ann Westin, David Batra med flera fått publiken att skratta under deras shower. Då Norra Brunn har ett högt tryck är det en god idé att köpa biljetter i god tid. Du kan dock alltid komma och hänga i baren som har drop in från 17:30.  

Big Ben 

Big Ben Stand-up är en klubb startade för över ett decennium sedan av komikerna Tomas Bonderud och Petra Mede och har sedan dess blivit en av Stockholms mest populära stand-up klubbar. På Big Ben kan publik se allt ifrån etablerade komiker till nykomlingar som har sina första gig på scen.  

Scenen är på ett källarplan och vad som gör Big Ben unik i jämförelse med andra stand-up klubbar är att de har stand-up tillgänglig varje dag, till och med på nyårsafton. Från klockan 20:00 varje dag öppnar Big Ben sina portar för gäster att skratta igenom kvällen. 

Riva Comedy på Nabo 

Riva Comedy på Nabo är en ny stand-up klubb som snabbt blivit populär både hos publik och komiker. Klubben ligger beläget i Vasastan och grundades i september 2021. Varje tisdag har Riva stand-up kvällar där bland andra Magnus Betnér, Marcus Berggren och Josefin Sonck har uppträtt.  

Klubben ägs av komikerna Viktor Engberg och Emelie Olsson som grundade Riva för att de tyckte det fanns för få stand-up klubbar i Stockholm. Riva spås bli nästa stora stand-up hak!  

Lämna en kommentar