Restaurang Tavolo Göteborg – en smakbit av Italien

Tavolo är en restaurang på Magasinsgatan 19 i Göteborg med kraftiga influenser från Italien. Man öppnade i Artilleristallarna under september 2020.

Mat och dryck

Man beskriver sig själva som en hyllning till Italien med ett inslag av New York. Maten är tungt influerad av det italienska köket likaså vinerna som serveras till rätterna. Ambitionen är att man ska uppleva den amerikanska storstadens livfullhet när man kliver genom de tunga trädörrarna.

Den extra italiensk-amerikanska känslan får man givetvis genom att dela en stor måltid, sharing is caring, med vänner och familj. Med fördel beställer man olika rätter och plockar mellan varandra över bordet. En familjär känsla infinner sig och påminner kanske om den italiensk-amerikanska kulturen från Sopranos eller Gudfadern men med mer fokus på kärlek och gemenskap än mafioso.

Många av råvarorna från menyns alla rätter är direktimporterade direkt från olika regioner i Italien. I kombination med en ambition om ekologi och genuinitet kompletterar man givetvis med närodlade svenska råvaror.

Ett axplock från menyn

Precis som på alla restauranger i Italien serveras maträtter i olika former, prisklasser och storlekar. Här kan man njuta av klassiker som Burrata (som är en lyxigare mozarella ofta serverad med tomat och basilika), Tartare di Vitello (en tartar eller råbiff gjord på kalvkött) eller en riktig italiensk risotto med Taleggio (en smakrik italiensk kittost från Lombardiet i norra Italien).

Man kan också njuta av läckerheter som vedungsrostad bläckfisk (Polpo) eller varför inte en äkta pasta Carbonara (absolut inte som den svenska varianten med grädde och bacon) eller en handfull olika pizzor.

Men vad vore väl Italien utan dess söta läckerheter, Dolce, efter maten. Njut av panna cotta, tiramisú eller en affogato al caffé (en expresso med en kula vaniljglass i).

Mer än italiensk mat

Det är givetvis inte bara maten som går under italiensk flagg. Hela restaurangen är inredd som en praktfull hyllning till Italien. Man har importerat flera olika statyer direkt från Florens. En vattenstation som kommer från en liten bergsby strax utanför Bergamo.

För att inte tala om den gigantiska häststatyetten som är en direkt kopia av Leonardo Da Vincis verk Cavallo di Forcione.

Ägarna till Tavolo

Bakom restaurang Tavolo står Götaplatsgruppen som också driver restaurangerna TOSO, Mr. P, SK Mat & Människor, Bar Himmel och Vinbaren. Samtliga i Göteborg. Bortsett från Tavolo och Vinbaren (som ligger på Södra Larmgatan i Göteborg) ligger samtliga restauranger på eller i anslutning till Götaplatsen i början av Göteborgs paradgata Avenyn.

Några exempel på vad som kan finnas på menyn på en italiensk restaurang

Här är några exempel på italienska maträtter och deras huvudingredienser:

  1. Spaghetti Carbonara – spaghetti, ägg, pancetta (italiensk bacon), parmesanost och svartpeppar
  2. Margherita pizza – tomatsås, mozzarella, basilika och olive oil
  3. Bolognese – köttfärs, lök, morötter, selleri, vitlök, passata (krossade tomater) och vin
  4. Lasagne – pastaplattor, köttfärs, tomatsås, besciamella (vit sås) och parmesanost
  5. Cacciatore – kyckling, lök, paprika, tomater, vitlök, vin och oregano
  6. Risotto alla Milanese – ris, rödvin, lök, morötter, selleri, vitlök, grönsaker och parmesanost
  7. Caprese salad – tomater, mozzarella, basilika och olive oil
  8. Tiramisu – mascarponeost, savoiardikex, kaffe, marsalavin och kakaopulver
  9. Gelato – mjölk, grädde, socker, äggulor och smaksättning (t ex choklad, jordgubb eller vanilj)

Observera att det finns många varianter på dessa rätter och att dessa är bara några exempel.

Lämna en kommentar